metaforen

Vanochtend las ik in het dS weekblad een boeiend stuk over metaforen en hoe ze ons leven zijn gaan definiëren. Naar het schijnt gebruiken we gemiddeld 1 metafoor elke 8 woorden. Je hoort het goed. 1 op 8. Veel is dat. Heel veel.

En zowat iedereen gebruikt ze, die metaforen. Overal te wereld. Wat eens een onschuldig stokpaardje van een schrijver of filosoof was, is ondertussen (gevaarlijk) gemeengoed geworden. Zelfs in Temptation Island. 😉 Terwijl het in se gewoon een figuurlijke manier van spreken is. En dus stellen linguïsten en cognitieve wetenschappers zich graag de vraag waarom we dat zo massaal doen. Waarom we figuurlijke, inaccurate en onnauwkeurige taal verkiezen boven gewoon concreet zeggen waar het echt op neerkomt. Het antwoord is niet zo rechtlijnig als je zou denken. 🙂  (daarvoor zou je het hele artikel moeten lezen)

Voor mij is het duidelijk. Ik hou van beelden. Van alles wat ze kunnen oproepen en suggereren. Ik leef me er graag in uit. Ik wentel me en zet ze naar mijn hand. En op deze webstek mag dat ook. Grasduinen in een taallandschap, zoekend naar woorden voor beelden die zeggen wat ik vertellen wil, en die dan regelmatig vinden en in een malletje gieten.

Van een elfje bijvoorbeeld …

de

schildpad als

paasmetafoor: na de

winterslaap verrijst ze boven

water

Of van een e.d.i.t.

 

metaforen

zijn gevaarlijk.

ze framen ons

denken en zo kaderen

wij elkaar. ze kneden onze

percepties en kleuren ons gedrag. ze

zijn opsmuk maar ook wapen en bijgevolg

potentieel gevaar in handen van metafoorontwerpers en politici.

daarnaast is er ook een dichter die het leven

als een tsunami ziet … best een joekel van een metafoor!

 

Foto: Facebook.

 

31 gedachtes over “metaforen

 1. Mooi woordenspel! Jij blijft daar een krak in!

  Toen ik nog les gaf en sommige leerlingen een autistisch label hadden, ondervond ik pas hoe vaak ik metaforen gebruikte, zij hadden daar duidelijk geen boodschap aan.

  Geliked door 2 people

  1. hé, ik heb ASS en ben zot van metaforen, ze prikkelen me om ‘anders te denken’ en zetten mijn creatief brein in gang!
   maar ik kan het heel goed begrijpen, het is niet duidelijk een metafoor natuurlijk…

   Geliked door 2 people

   1. Fijn dat ze je helpen tot creativiteit!

    Ik ontdekte bij sommige studenten dat ze me te letterlijk wilden begrijpen. Met een woordje extra uitleg vonden ze de situatie vaak grappig.

    Maar inderdaad, elke mens is anders, en elke mens reageert anders, gelukkig zijn we geen klonen!

    Geliked door 2 people

 2. Helaas geen DS+ abonnement, dus kreeg ik enkel de intro en de cartoon te zien. Maar het klopt. Mijn grootvader zaliger sprak volgens de overlevering vooral in spreekwoorden en gezegdes, heerlijk lijkt me dat. Wel moeilijk om te volgen voor hedendaagsche jeugd natuurlijk 😉

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.